Bagning
Beskrivelse af legen
Børn nyder at få lov til at deltage i huslige aktiviteter sammen
med voksne. Det giver dem en god læring i forhold til
rollefordeling og opgaver, men også i forhold til årsag/virkning og
de trin, der passeres fra aktiviteten starter, til det færdige
produkt foreligger. Nedenfor er aktiviteten med at bage boller
beskrevet, men analysen kan bruges i forbindelse med bagning
generelt. Den eneste forskel kan bestå i, om dejen skal æltes eller
blot hældes i en form - begge dele giver barnet erfaring med
samarbejde mellem højre og venstre hånd. Det at ælte dejen styrker
barnets kropslige fornemmelse af konsistens, og barnet mærker den
kraft, hvormed det trykker hænderne ned i dejen.
Hvad stimulerer legen
Når barnet er med til at bage, lærer det at følge en trinvis
instruktion, og det får kendskab til, at der forud for det færdige
produkt (eksempelvis bollerne), er en proces, der skal fuldføres.
Dette styrker barnets fornemmelse for sammenhængen mellem årsag og
virkning. Det at bage giver også barnet en masse forskellige
stimuli; barnet mærker mel, æg, salt, sukker m.m., hvilket alt
sammen udgør den tunge, lidt klistrede dej, der styrker barnets
evne til at håndtere forskellige materialer og berøringer.
Barnet styrker sin evne til at koordinere samarbejdet mellem højre
og venstre hånd i processen med at håndtere køkkenredskaberne og
ælte dejen.